Doprava zdarma nad 1000 Kč

Jak mít dobrý spánek?

Dobrý spánek je klíčem k celkovému zdraví a pohodě. Pravidelný a dostatečný spánek má pozitivní vliv na fyzickou i psychickou kondici. Je proto důležité naučit se, jak dosáhnout kvalitního spánku. V tomto článku se podíváme na pět kroků, které vám pomohou získat dobrý spánek.

1.Dobrovolný spánek

1.Dobrovolný spánek je dobrý způsob, jak se uvolnit, relaxovat a nabrat energii. Je to jeden z nejúčinnějších způsobů, jak se cítit energický, odpočatý a odpočinutý. Dobrovolný spánek je snadný způsob, jak získat více energie během dne, aniž byste museli spát déle. Stačí si na několik minut lehnout a uvolnit se. S dobrým spánkem můžete mít vyšší úroveň energie a vyšší úroveň pozornosti po celý den.

Dobrovolný spánek je také skvělý způsob, jak se uvolnit od stresu. Může vám pomoci odpoutat se od problémů a umožnit vám cítit se odpočatě a odpočinutě. Pravidelné dobrovolné spánečky mohou být skvělým způsobem, jak se vyhnout únavě a získat energii. Je to skvělý způsob, jak se zbavit stresu a získat čerstvou mysl pro činnosti, které děláte.

2.Předpoklady kvalitního spánku

Kvalitní spánek je založen na třech základních předpokladech: odpočinku, klidu a relaxaci. Důležité je proto vytvořit si pro spánek vhodnou atmosféru, která se bude lišit od běžného každodenního života. Doporučuje se proto uklidit si postel, vyvětrat pokoj, vybírat vhodnou postelovou bižuterii a ložní prádlo a správně nastavit teplotu. Také je důležité vytvořit si večer rituály, které budou zahrnovat tiché činnosti jako je čtení nebo dokreslování a omezení času stráveného na sociálních sítích.

3.Správná postel a polštáře

Správná postel a polštáře jsou velmi důležité pro zdravý spánek. Postel by měla být dostatečně pevná a měla by se přizpůsobit tvaru vašeho těla. Polštář by měl být měkký a dostatečně vysoký, aby podporoval krk a hlavu. Změna polštáře každých 5-7 let je doporučena, aby se zabránilo bolesti krku nebo ramen. Materiál, ze kterého je polštář vyroben, by měl být hypoalergenní a snadno se udržovat, aby byl prospěšný pro váš zdravý spánek.

4.Vhodný režim dne

Abychom měli dobrý spánek, je velmi důležité zajistit si vhodný režim dne. Doporučuje se spánek trvající 7-8 hodin denně, který by měl být rozložen do stejných hodin každý den. Dále je důležité zůstat aktivní během dne a provádět lehkou fyzickou aktivitu, která vám pomůže uvolnit svaly a uleví vám od stresu. Nezapomeňte také vyhradit čas na relaxaci a uvolnění, protože to je důležité pro dobrý spánek.

5.Užívání relaxačních technik

Relaxace je klíčovým prvkem pro dobrý spánek. Existuje několik relaxačních technik, které mohou pomoci. Mezi ty nejčastější patří dýchací techniky, jako je například dýchání hluboko a pomalu, jógová meditace, a autogenní trénink. Tyto techniky mohou pomoci uvolnit napětí a stres, a pomoci vyvolat pocit klidu a pohody.

6.Změny stravovacích návyků

Špatné spánkové návyky mohou být často spojeny se špatnou stravou. Jíst před spaním může vyvolat nespavost a nervozitu, ale také může mít vliv na cukrovku. Proto je pro dosažení dobrého spánku důležité, abychom se vyhýbali přejídání, a pokud možno, abychom si drželi pravidelnou stravu. Změny ve stravovacích návycích, jako je omezení kofeinu, používání zdravých potravin a vynechávání jídla před spaním, mohou vám pomoci dostat se do ložnice dříve a užívat si kvalitního spánku.

7.Vyloučení stimulantů

Vyloučení stimulantů je nedílnou součástí dobrého spánku. Stimulanty, jako je kofein, nikotin a alkohol, potlačují vaší schopnost usnout a způsobí, že budete mít spánek méně kvalitní a často se budete budit. Doporučuje se, abyste se vyvarovali užívání stimulantů alespoň 6 hodin před plánovaným odpočinkem.

8.Pravidelný režim spánku

Vytvoření pravidelného režimu spánku může být velmi důležité pro zajištění dobrého spánku. Učinit to můžete tím, že si stanovíte určitou dobu na usínání a vstávání každý den, takže si tělo na tento režim postupně zvykne. Měli byste také svou ložnici udržovat ve tmě a teplu, abyste se cítili co nejpohodlněji. Trávit večery odpočinkem, než půjdete spát, také může pomoct vašemu tělu k jeho potřebám na noční spánek.