Doprava zdarma nad 1000 Kč

Sléz maurský zajímavosti

Sléz maurský je jednou z nejzajímavějších rostlin, která kvete ve střední Evropě. Jeho krásné květy se mísí s ostatními rostlinami, aby vytvořily úžasné barevné kompozice. Je to velmi zvláštní druh byliny, jehož jedinečné vlastnosti činí z něj neodolatelnou volbu pro každého milovníka zahradnictví. V tomto článku se blíže podíváme na vlastnosti slézu maurského a na jeho zajímavosti.

Květ slézu maurského

Květ slézu maurského je jedním z nejpůvabnějších květin, které se nachází v Evropě. Jsou to malé, bílé květy, které se obvykle vyskytují v blízkosti půdy. Květy se objevují v období od dubna do června a jsou vybaveny malou červenou skvrnou ve středu, která je považována za důležitý znak. Sléz má mnoho dalších užitečných vlastností.

Květy slézu maurského jsou ceněny pro svou okrasnou hodnotu. Jsou také zdrojem léčivé síly, zejména pro žaludeční potíže. Může se používat pro léčbu vředů, které se často vyskytují u starších pacientů. Kromě toho se využívá k odstranění hlenu z plic. V mnoha kulturách je tento květ často používán jako součást svatební výzdoby.

Zvláštní vlastnosti rostliny

Nejpozoruhodnější ze všech je schopnost přestárnout. První rok po vyklíčení roste sléz maurský do výšky zhruba 30 cm, poté se začne zmenšovat, až se v průběhu let úplně zmenší na velikost skutečného kamínku. Tento proces je způsoben tím, že rostlina má jen jedinou generaci listů, a tudíž je schopná se rychle stárnout.

Další zajímavou vlastností slézu maurského je jeho schopnost klonovat se. Díky klíčícím semenům může rostlina narůst po desítky let a vytvářet tak mohutnou populaci. Klonování se také vyskytuje u jiných druhů rostlin, ale sléz maurský je pravděpodobně nejvíce známý pro tento druh reprodukce.

Užitečnost slézu maurského

Jeho listy a květy jsou ceněny pro své antioxidační a protizánětlivé účinky. Listy slézu maurského se často používají k přípravě přípravků na snížení hladiny cukru v krvi. Květy slézu maurského se také používají k přípravě různých léčivých olejů. Jejich používání může pomoci při léčbě nachlazení, bronchitidy a dalších onemocnění dýchacího ústrojí. Léčivé účinky slézu maurského zahrnují také zmírnění bolesti při artritidě, zmírnění napětí a pomoc při léčbě otoků. Může také pomoci při léčbě kožních onemocnění a při léčbě houbových infekcí. Vzhledem k tomu, že obsahuje velké množství vlákniny, může také pomoci regulovat hladinu cholesterolu v krvi. Sléz maurský může být užitečným doplňkem stravy.

Přírodní krása slézu maurského

Je to druh květiny klasifikované jako "Prunus laurocerasus", někdy také nazývaný jako "Maurský sléz". Tento druh je charakterizován jeho vřesovými listy, které se skládají z jemných stříbřitých listů. Mají také zelené květiny, které se počátkem léta začínají objevovat. Tyto květiny se skládají z mnoha malých, sytě růžových květů, které se následně promění v tmavě červené bobule.

Jeho silné kořeny a husté listy jsou dokonalým štítem před zákeřnými počasími a vlhkostí. Je schopen růst v hlubokých oblastech, kde je málo nebo žádné slunce. To je další důvod, proč je tak oblíbený jak u profesionálních zahradníků, tak i laické veřejnosti. Sléz maurský je jedním z nejkrásnějších druhů rostlin, který můžete mít ve své zahradě.