Doprava zdarma nad 1000 Kč

Tipy, jak si ulehčit období jarní únavy

Je tady březen. Období, kdy se spousta lidí potýká s jarní únavou, ačkoliv by se dal s prodlužujícími se dny očekávat spíše příval energie. Čtěte dál a dozvíte se, jaké má jarní únava příčiny. Prozradíme vám také několik tipů, které vám toto unavené období ulehčí. 

Kde se bere jarní únava? 

Dny se prodlužují, teplota stoupá, venku kvetou první květiny. Vše nasvědčuje tomu, že bychom se měli cítit svěžejší než v lednu, kdy se brzy stmívalo a údolí byla často pokrytá inverzí. Kde se tedy jarní únava bere? 

 

Vědci v tom nemají úplně jasno. Jednou z variant je, že se na konci zimy projeví dlouhodobý nedostatek slunečního světla, z čehož plyne nedostatek vitaminu D. Roli nejspíš hraje i menší množství pohybu. V zimě nás to přece jen neláká na procházky tolik jako v teplejší části roku. Od podzimu kolují mezi lidmi viry a bakterie. Naše těla s nimi musejí neustále bojovat, i když necítíte žádné příznaky nemoci. Pro organismus je to nesmírně vyčerpávající. Podle jiných teorií je střídáním zimy a jara způsobená hormonální nerovnováha

Příznaky jarní únavy 

Ať už jsou důvody jakékoli, velká část populace zkrátka jarní únavou trpí. Projevuje se především nedostatkem energie a únavou. Dalšími příznaky může být nechutenství, trávicí potíže, bolest svalů a hlavy, nadměrný stres, nedostatek motivace nebo časté změny nálad

Co dělat při jarní únavě 

Jarní únavy se nedá zbavit ze dne na den. Bohužel se musíte smířit s tím, že s vámi nějakou dobu bude. Pokud je to alespoň trochu možné, neplánujte si na začátek jara nic náročného. Vyhlaste si odpočinkové období a udělejte těchto pár věcí, které vám pomohou jarní únavu překonat.

  1. Dbejte na vyváženou stravu. Zařaďte vlákninu, jezte hodně ovoce a zeleniny, ale nezapomínejte ani na správné množství bílkovin, tuků a sacharidů. 
  2. Dodržujte spánkový režim. Neponocujte, vynechte pár týdnů večírky. Čelíte-li problémům s usínáním, pijte v podvečer bylinné čaje. Ke kvalitnějšímu spánku přispívá meduňka, levandule, heřmánek, třezalka a další. 
  3. Doplňujte hořčík. Ten je důležitý pro nervovou soustavu, srdeční činnost a svalstvo. Pomáhá jak ke koncentraci, tak k lepšímu spánku. Denní dávku je vhodné rozdělit, např. jestliže máte brát dvě tabletky denně, jednu si vezměte ráno, druhou večer.  
  4. Hodně pijte. Mnoho lidí má potíže s dodržováním pitného režimu. Nedostatek tekutin přitom způsobuje únavu a bolesti hlavy. Pijte průběžně celý den, a to nejlépe čistou vodu. V případě, že vám chuťově nevyhovuje, ozvláštněte ji plátkem citronu, limetky nebo okurkou. Máte chytrý telefon? Nainstalujte si do něj aplikaci, která vám každou hodinu připomene, že se máte napít.
  5. Choďte na procházky. Pohyb uzdravuje, obzvlášť na slunci. Délku procházek přizpůsobte své kondici. Náročnému sportování se na chvíli raději vzdejte. 
  6. Dělejte si radost. Jarní únava má špatný vliv na psychiku, je potřeba to nějak vyvážit a zlepšovat si náladu. Kupte si něco hezkého, vyzdobte si byt, podívejte se na oblíbený film, dělejte cokoliv, co vám vyvolá úsměv na tváři. 

 

Myslete na to, že jarní únava jednou skončí. Věříme, že ji bez potíží zvládnete a brzy se budete radovat s tepla, rozkvetlých luk a dlouhých slunečných dní.