Doprava zdarma nad 1000 Kč

Vliv hořčíku na zdraví

Hořčík je minerální látka, která hraje klíčovou roli v našem těle. Naše zdraví závisí na jeho správném přísunu. Hořčík je zodpovědný za mnoho různých funkcí v našem organismu, jako je regulace cukru, produkce energie a kontrola hladin krevního tlaku. Jeho nedostatek může vést k vážným zdravotním problémům. Proto je důležité vědět, jaký je doporučený příjem a jaké potraviny ho obsahují.

Doporučený příjem hořčíku

Pro dospělého člověka je denní doporučená dávka hořčíku 420 miligramů pro muže a 320 miligramů pro ženy. To znamená, že člověk by měl vyžadovat správnou výživu, která bude obsahovat adekvátní množství hořčíku.

Konzumace potravin, které obsahují hořčík, je nejjednodušší způsob, jak dosáhnout doporučeného příjmu. Potraviny, jako jsou luštěniny, ořechy, semínka a celozrnné výrobky, jsou obzvláště bohaté na hořčík. Ovoce a zelenina, alkoholické nápoje, ryby, mléko a jogurt také obsahují značné množství hořčíku. Může se také uchýlit k užívání doplňků stravy na bázi hořčíku, jako jsou tablety, kapsle nebo prášky, pokud dojde k nedostatku hořčíku v potravě.

Funkce hořčíku v těle

Hořčík hraje klíčovou roli v několika tělesných funkcích, od transportu živin až po regulaci hladin hormonů. Jako jeden z nejdůležitějších minerálů v těle podporuje zdravé svaly, kosti, nervy a cévy.

Pomáhá udržovat optimální pH v těle a také podporuje produkci energie. Pomáhá také při detoxikaci organismu. Hořčík je v organismu také součástí vápníku, draslíku, nikotinamidu a dalších důležitých živin. Jeho hlavní funkce je poskytovat ochranu před volnými radikály, které mohou poškodit buňky a způsobit tak poškození, například škodlivé účinky volných radikálů na kardiovaskulární systém.

Důsledky nedostatku hořčíku

Nedostatek hořčíku v těle může mít vážné důsledky pro zdraví. Nejúčinnějším způsobem jeho dostatečného příjmu je vyvážená strava. Hořčík je stopový prvek, který je klíčový pro správné fungování našeho těla. Když je nedostatek hořčíku, začnou se objevovat zdravotní stavy, jako je bolest a křeče svalů, únava, podrážděnost, svalová slabost, zácpa, zvýšené krevní tlaky a další. Nedostatek hořčíku může také způsobit potíže se srdečním rytmem a může se objevit i nadměrný pocení. Někteří lidé dokonce trpí anémií a depresí.

Když je nedostatek hořčíku, může to mít vážné následky, protože je to velmi důležitý prvek pro správnou funkci těla. Pokud je nedostatek hořčíku, může to způsobit mnoho zdravotních problémů, včetně bolesti, únavy, slabosti svalů, zácpy, zvýšeného krevního tlaku a dalších. Navíc, pokud je nedostatek hořčíku v těle po dlouhou dobu, může to dokonce vést k anémii, depresi a problémům se srdečním rytmem. Proto je nezbytné získávat dostatek hořčíku z potravin a doplňků stravy, aby se zabránilo zdravotním komplikacím.

Potraviny bohaté na hořčík

Jeho nedostatek se může projevit ve formě bolesti hlavy, únavy, napětí, svalových křečí nebo špatného spánku. Proto je důležité zajistit si dostatek hořčíku ve stravě. Potraviny bohaté na hořčík jsou například borůvky, avokádo, banány, semínka, vlašské ořechy a celozrnné produkty. Hořčík lze získat také z jídla připraveného z obilovin s vysokým obsahem hořčíku, jako je pohanková kaše nebo ovesná mouka. Lidé, kteří nejsou schopni získat dostatečné množství hořčíku z potravy, mohou využít vitamíny s hořčíkem ve formě doplňků stravy. Tyto doplňky mohou snížit únavu, zlepšit spánek a zvýšit fyzickou výkonnost. Kromě toho mohou doplňky s hořčíkem mít také protizánětlivé a antioxidační účinky.