Vlašský ořech - 1 kg
Vlašské ořechy, které ořešák produkuje, jsou velice výživné, neboť obsahují v průměru 70 % tuků, obsahujících zejména velice zdravé nenasycené mastné kyseliny, 18 % proteinů (bílkovin) a přibližně 3 % sacharidů (cukrů). Z mastných kyselin se jedná převážně o omega-3-mastné kyseliny, která pozitivně působí proti riziku aterosklerózy a jiných kardiovaskulárních chorob [1] a podporuje u dětí rozvoj mozku.
1 kg
Vlašský ořech - 1 kg
Složení: Jádra vlašských ořechů
Zěmě původu: Ukrajina
Výrobek může obsahovat stopy arašídů, skořápkových plodů a sezamu.
Skladujte v suchu a chladu.
Nutriční hodnoty na 100 g produktu: energetická hodnota 654 kcal/ 2738 kJ
Tuky: 65 g, z toho nasycené mastné kyseliny: 6,1 g
Sacharidy: 13,7 g, z toho cukry: 2,6 g
Bílkoviny: 15,2 g
Sůl: 0 g
Ořechy jsou energeticky bohatým zdrojem. Vyjma mastných kyselin obsahují také bohaté zdroje vitaminu E, B1 či B6. Dále pak sůl, kyselinu listovou, minerály jako hořčík, měď a zinek. Celkově obsažené živiny působí pozitivně na lidskou psychiku,[1] jsou cenné pro zdravé vlasy, pokožku, nehty i sexuální potenci.[3]
Uvádí se, že konzumace ořechů má protizánětlivé vlastnosti, které se projevují hlavně u srdečních a cévních chorob. Pomáhají regulovat krevní tlak a udržovat nízkou hladinu cholesterolu. Mají antioxidační účinky, působí proti astmatu a posilují střeva.[3
Vlašský[p 1] ořech je druh ořechu (v podstatě pecka plodu ořešáku), plod ořešáku královského (Juglans regia L.), který se skládá z poživatelného jádra obklopeného pevnou dřevnatou skořápkou. Vlašské ořechy rostou na ořešáku přibližně od čtvrtého roku u roubovanců a od 12 let u semenáčů.[1] Plody jsou na stromě obaleny do ochranné vrstvy, ve které dozrávají. Ze začátku je toto pouzdro zelené a během dozrávání tmavne a praská. Když je ořech zralý, vypadne z ochranného pouzdra na zem nebo spadne i s pouzdrem. Ořechy dozrávají od srpna do září.
Vlašské ořechy jsou velmi starou potravinou, která je nejspíše konzumována již od neolitu, jak dokládají archeologické nálezy z oblasti Périgordu ve Francii.[1]
Jádro vlašského ořechu je atypické tvarem a barvou, která se může měnit jádro od jádra. Často bývá od velmi světlé až po tmavě žlutou barvu, přes zlatavou až po hnědou, jsou i odrůdy s jádrem červeným (u čerstvým ořechů rumělkově rudým, u suchých vínové – tmavší nafialověle červené barvy). Tyto červené ořechy pomaleji žluknou a je možno je skladovat několik let.
Po sklizni se ořechy suší, buď samovolně nebo za pomoci horkého suchého vzduchu. Tímto procesem dochází k poklesu vlhkosti na požadovaných 8 %, což zaručuje, že ořechy nebudou snadno napadány plísněmi.[1] Pokud jsou spadané ořechy silně znečištěné je možno je krátce vyprat ve slané vodě. Takto vyprané ořechy je třeba sušit odděleně v horkém vzduchu.
Obecně se vlašské ořechy rozlišují podle kvality skořápky na „papíráky“, „polopapíráky“ a „kameňáky“. Tzv. kameňáky mají tvrdou skořápku zarůstající do jádra a špatně se louskají. Jsou někdy považovány za křížence s ořešákem černým. Naproti tomu tzv. papíráky jsou poškozovány ptáky a protože mají často nedorostlou nebo děravou skořápku, napadají je při skladování moli.
Vybrané klony se rozmnožují jako kultivary roubováním. Kritérii výběru jsou: chuť jádra, plodnost, kvalita skořápky, poměr váhy skořápky a jádra, doba rašení, vzrůstnost. Způsob roubování se velmi liší od roubování ovocných dřevin. Roubuje se obvykle "za zelena" ve skleníku.
Vlašské ořechy se využívají převážně v potravinářském průmyslu, a to v pekařství a cukrářství, kde se využívají jako dochucující nebo dekorační prvek.
Z ořechů se lisuje olej či se vyrábí alkoholický nápoj, tzv. ořechovka.
Čerpáno z wikipedie:
- Vlašský ořech [online], poslední aktualizace 25. 9. 2022 v 20:09 [cit. 11. 12. 2022], Wikipedie. Dostupné z WWW: https://cs.wikipedia.org/wiki/Vla%C5%A1sk%C3%BD_o%C5%99ech
Doplňkové parametry
Kategorie: | Sušené plody a ořechy |
---|---|
Hmotnost: | 1 kg |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Související produkty
Ašvaganda je základní podporující tonikum indické ájurvédy, používající se „při slabostech těla i mysli”. Podle tisíciletých ájurvédských zkušeností...
Podporuje funkce a zdraví jater, působí jako antioxidant a je doporučován pro podporu přirozeného zdraví srdce. Ostropestřec mariánský normalizuje...
Kolový ořech je používán především jako silný stimulant pro své povzbuzující účinky. Tyto povzbuzující účinky lze připsat především kombinaci látek obsažených...
Kapsle jsou vyráběny z koncentrovaného prášku, který je míchán v poměru 9 : 1 ze 100% filtrované šťávy lisované z plodů kustovnice čínské – goji. Jedna...
Lapacho je strom pocházející z amazonského pralesa a dalších tropických oblastí Jižní a Latinské Ameriky. Dorůstá výšky až 25 m, má hladkou kůru...
Vysoký obsah účinných látek předurčuje rakytník pro podporu imunitního systému, přispívá k přirozené obranyschopnosti organismu. Rakytník je vhodný pro všechny...
Napomáhá uvolňovat stres a přináší duševní pohodu, je tedy vhodná k relaxačním účelům. Damiána má vliv na mentální a kognitivní aktivity – základní...
IQ Brain Booster Salvia Paradise® je unikátní kombinace 4 bylin, které jsou známé svým pozitivním vlivem na kognitivní funkce a duševní zdraví.
Ginkgo biloba působí příznivě na mikrocirkulaci krve a funkci periferního oběhového systému. Napomáhá k uchování zdravého zraku a sluchu....
Podobné produkty
Bylinný čaj z květů heřmánku Heřmánkový čaj je příjemně aromatický nápoj, který působí příznivě na normální funkci dýchacího a trávicího systému. Balení: 20 x 1,5 g
Vhodný k dlouhodobému užívání pro regulaci hladiny cukru v krvi.Složení: borůvka nať, fazole plod bez semen, kopřiva list, jestřabina nať, čekanka kořen, pýr kořen, lopuch...
Bylinný čaj z plodů růže šípkové Šípkový čaj je osvěžující nápoj v teplém i studeném stavu. Podporuje přirozenou obranyschopnost a působí jako antioxidant. Balení: 20 x 3,0 g
Přeslička udržuje dobrý stav kůže, nehtů a vlasů. Působí příznivě na normální funkci močové soustavy. Složení: nať přesličky rolní Balení: 20 x 1,5 g
Působí blahodárně na normální činnost dýchacích cest. Obsažené byliny se užívají při chrapotu, nepříznivém počasí či smogu. Balení: 20 x 1,0 g
Působí na normální činnost trávicí soustavy. Složení: čekanka nať, máta peprná nať, ostružiník list, pomeranč oplodí, řepík nať, puškvorec kořen, hořec kořen, řebříček nať,...
Působí na normální činnost jater, žlučníku a močové soustavy. Složení: kopřiva list, zlatobýl nať, violka trojbarevná nať, černý rybíz list, čekanka nať, smetanka...
Čaj pro klidné bříško a normální rovnováhu v době těhotenství. Je možné užívat po celou dobu těhotenství. Uterotonizující účinky obsažených bylin nejsou známé. Balení: 20 x 1,5 g
Bylinný čaj z květů lípy Lípa je vhodná pro normální funkci dýchacího systému. Balení: 20 x 1,0 g
Vhodný pro normální činnost gastrointestinálního traktu. Balení: 20 x 1,0 g
Působí příznivě na trávení a žlučník. Balení: 20 x 1,5 g
Pohanka působí příznivě na normální funkci kardiovaskulárního systému.Složení: nať pohanky obecné Balení: 20 x 1,2 g