Doprava zdarma nad 1000 Kč

Využití bylin

Byliny jsou staré jako lidstvo samo a vlastně ještě starší. Využívají se v homeopatii, lékařství,
gastronomii a budou Vám užitečné i v domácím prostředí. Možná doma máte tyto kouzelné
rostlinky a ani nevíte, že Vám mohou pomoci nejen při nemocech. A pokud se teprve
chystáte si nějaké bylinky pořídit, nechte se inspirovat tímto článkem, a následně můžete
vybírat z naší “zahrádky” na našem e-shopu.

 

K čemu všemu se dají bylinky použít?

Využití bylin je velmi široké. Můžeme je užívat vnitřně i vně. Asi není na světě člověk, který
by nikdy nepil alespoň jednou v životě bylinkový čaj. Byla by ale velká škoda používat
bylinky jen do čajů.


Jak nejlépe bylinky využít?

Koupele - bylinky vložíme do vany s příjemně teplou vodou a necháme louhovat po dobu alespoň 10 minut. Případně můžeme vyluhovat zvlášť a výluh poté do koupele vlít.
Čaje - 1-2 čajové lžičky sušených bylinek/směsi přelijeme 250 ml vroucí vody, necháme 3
minuty odstát a poté scedíme.


Masáže – hojně se využívají bylinky i v masážích, buď jako aromaterapie (odkaz na další článek o aromaterapii) či přidáním do masážních olejů, dále v reflexologii pro podporu
správné funkce lymfatického systému.


Odvary - do hrnce s vodou vložíme bylinku, ze které chceme udělat odvar a uvedeme do
varu (kořeny a kůry vaříme cca 30-60 minut, ostatní části cca 10-30 minut), poté necháme alespoň 5 minut odstát a scedíme, nebo můžeme přelít přes plátýnko.

Nálevy - obdobná příprava jako u čajů, voda by však neměla být vařící, ale měla by mít
okolo 80°C, poté za občasného míchání necháme 5-15 minut louhovat a scedíme. Nálevy se využívají zejména u květů, listů a natí.

Tinktury - jsou to vlastně extrakty, do kterých se přidává alkohol jako rozpouštědlo k využití esencí z bylin. Pokud byste si chtěli udělat tinkturu vlastní, postup je následující: nasypeme nakrájené a nasekané bylinky do nádoby a zalijeme lihem (např. 40% vodka, která má neutrální chuť a vůni) tak, aby byly zcela ponořeny a nezplesnivěly (ideálně v poměru 2:3 u čerstvých bylin, 1:1 u sušených bylin), poté necháme 1-2 týdny macerovat v chladné a tmavé mísnosti a průběžně protřepáváme. Nakonec výluh scedíme a necháme 24 hodin v chladu odstát.


Mastičky - domácí výroba mastiček z bylinek je velmi populární, stačí Vám k tomu pouze 3 hrsti sušených květů (např. měsíčku) a 250 g vepřového sádla. To rozpustíme na jemném plameni, přisypeme bylinky a zahříváme po dobu cca 20 minut (ale nevaříme!), poté necháme vychladnout, druhý den opět zahřejeme, rozpustíme a následně scedíme a necháme ztuhnout.


Oleje - do rostlinného oleje přidáme čerstvé nasekané byliny a prohřejeme, poté necháme odstát (doba louhování je rozdílná u jednotlivých bylin) a scedíme, nakonec můžeme do oleje ponořit snítku hlavní bylinky.


Sirupy - svaříme cukr a obyčejnou vodu (např. 500 ml vody a 500 g cukru), až se na hladině začne vytvářet pěna, odebereme ji a vaříme ještě po dobu 5 minut na mírném plameni, poté přecedíme.


Likéry - k výrobě bylinného likéru budeme potřebovat samozřejmě alkohol, ve kterém
necháme 1-2 týdny bylinky macerovat, poté tekutinu slijeme a byliny prolisujeme, poté
přidáme domácí sirup. Do likérů můžeme přidat také ovoce.


Ocet - má velmi silné účinky a na výrobu není nijak náročný - do uzavíratelné láhve
nasypeme nakrájené čerstvé bylinky a koření (pepř), přidáme česnek, křen, cibuli a nakonec
zalijeme až po okraj jablečným či vinným octem. Necháme 1-2 týdny odstát.

Obklady - při použití obkladů umocníte jejich účinek tím, že jej namočíte do odvaru z bylin.