Vlašský ořech - 1 kg.
Vlašské ořechy, které ořešák produkuje, jsou velice výživné, neboť obsahují v průměru 70 % tuků, obsahujících zejména velice zdravé nenasycené mastné kyseliny, 18 % proteinů (bílkovin) a přibližně 3 % sacharidů (cukrů). Z mastných kyselin se jedná převážně o omega-3-mastné kyseliny, která pozitivně působí proti riziku aterosklerózy a jiných kardiovaskulárních chorob [1] a podporuje u dětí rozvoj mozku.
1 kg



Vlašský ořech - 1 kg
Složení: Jádra vlašských ořechů
Zěmě původu: Ukrajina
Výrobek může obsahovat stopy arašídů, skořápkových plodů a sezamu.
Skladujte v suchu a chladu.
Nutriční hodnoty na 100 g produktu: energetická hodnota 654 kcal/ 2738 kJ
Tuky: 65 g, z toho nasycené mastné kyseliny: 6,1 g
Sacharidy: 13,7 g, z toho cukry: 2,6 g
Bílkoviny: 15,2 g
Sůl: 0 g
Ořechy jsou energeticky bohatým zdrojem. Vyjma mastných kyselin obsahují také bohaté zdroje vitaminu E, B1 či B6. Dále pak sůl, kyselinu listovou, minerály jako hořčík, měď a zinek. Celkově obsažené živiny působí pozitivně na lidskou psychiku,[1] jsou cenné pro zdravé vlasy, pokožku, nehty i sexuální potenci.[3]
Uvádí se, že konzumace ořechů má protizánětlivé vlastnosti, které se projevují hlavně u srdečních a cévních chorob. Pomáhají regulovat krevní tlak a udržovat nízkou hladinu cholesterolu. Mají antioxidační účinky, působí proti astmatu a posilují střeva.[3
Vlašský[p 1] ořech je druh ořechu (v podstatě pecka plodu ořešáku), plod ořešáku královského (Juglans regia L.), který se skládá z poživatelného jádra obklopeného pevnou dřevnatou skořápkou. Vlašské ořechy rostou na ořešáku přibližně od čtvrtého roku u roubovanců a od 12 let u semenáčů.[1] Plody jsou na stromě obaleny do ochranné vrstvy, ve které dozrávají. Ze začátku je toto pouzdro zelené a během dozrávání tmavne a praská. Když je ořech zralý, vypadne z ochranného pouzdra na zem nebo spadne i s pouzdrem. Ořechy dozrávají od srpna do září.
Vlašské ořechy jsou velmi starou potravinou, která je nejspíše konzumována již od neolitu, jak dokládají archeologické nálezy z oblasti Périgordu ve Francii.[1]
Jádro vlašského ořechu je atypické tvarem a barvou, která se může měnit jádro od jádra. Často bývá od velmi světlé až po tmavě žlutou barvu, přes zlatavou až po hnědou, jsou i odrůdy s jádrem červeným (u čerstvým ořechů rumělkově rudým, u suchých vínové – tmavší nafialověle červené barvy). Tyto červené ořechy pomaleji žluknou a je možno je skladovat několik let.
Po sklizni se ořechy suší, buď samovolně nebo za pomoci horkého suchého vzduchu. Tímto procesem dochází k poklesu vlhkosti na požadovaných 8 %, což zaručuje, že ořechy nebudou snadno napadány plísněmi.[1] Pokud jsou spadané ořechy silně znečištěné je možno je krátce vyprat ve slané vodě. Takto vyprané ořechy je třeba sušit odděleně v horkém vzduchu.
Obecně se vlašské ořechy rozlišují podle kvality skořápky na „papíráky“, „polopapíráky“ a „kameňáky“. Tzv. kameňáky mají tvrdou skořápku zarůstající do jádra a špatně se louskají. Jsou někdy považovány za křížence s ořešákem černým. Naproti tomu tzv. papíráky jsou poškozovány ptáky a protože mají často nedorostlou nebo děravou skořápku, napadají je při skladování moli.
Vybrané klony se rozmnožují jako kultivary roubováním. Kritérii výběru jsou: chuť jádra, plodnost, kvalita skořápky, poměr váhy skořápky a jádra, doba rašení, vzrůstnost. Způsob roubování se velmi liší od roubování ovocných dřevin. Roubuje se obvykle "za zelena" ve skleníku.
Vlašské ořechy se využívají převážně v potravinářském průmyslu, a to v pekařství a cukrářství, kde se využívají jako dochucující nebo dekorační prvek.
Z ořechů se lisuje olej či se vyrábí alkoholický nápoj, tzv. ořechovka.
Čerpáno z wikipedie:
- Vlašský ořech [online], poslední aktualizace 25. 9. 2022 v 20:09 [cit. 11. 12. 2022], Wikipedie. Dostupné z WWW: https://cs.wikipedia.org/wiki/Vla%C5%A1sk%C3%BD_o%C5%99ech
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Související produkty

Klikva velkoplodá je malý plíživý keřík dorůstající výšky až jeden metr. Domovinou jí je Severní Amerika, odtud pochází její nejznámější název „kanadská brusinka“. Ceněná...

Podporuje funkce a zdraví jater, působí jako antioxidant a je doporučován pro podporu přirozeného zdraví srdce. Ostropestřec mariánský normalizuje...

Kolový ořech je používán především jako silný stimulant pro své povzbuzující účinky. Tyto povzbuzující účinky lze připsat především kombinaci látek obsažených...

Guarana podporuje fyzickou i psychickou vitalitu člověka. Již domorodé indiánské kmeny Jižní Ameriky věděly, že do boje se bez guarany nevydává. Dodává...

Maca – Trib je směs dvou afrodisiakálních bylin, a to plodu kotvičníku zemního (obsahuje nejvíce protodioscinu z celé rostliny)...

Ginkgo biloba působí příznivě na mikrocirkulaci krve a funkci periferního oběhového systému. Napomáhá k uchování zdravého zraku a sluchu....

Napomáhá uvolňovat stres a přináší duševní pohodu, je tedy vhodná k relaxačním účelům. Damiána má vliv na mentální a kognitivní aktivity – základní...

Podporuje imunitní systém, má vliv na přirozenou obranyschopnost organismu. Třapatka nachová neboli echinacea napomáhá udržovat normální zdraví dolních...

Lapacho je strom pocházející z amazonského pralesa a dalších tropických oblastí Jižní a Latinské Ameriky. Dorůstá výšky až 25 m, má hladkou kůru...

Kapsle jsou vyráběny z koncentrovaného prášku, který je míchán v poměru 9 : 1 ze 100% filtrované šťávy lisované z plodů kustovnice čínské – goji. Jedna...
Podobné produkty

Působí příznivě na trávení a žlučník. Balení: 20 x 1,5 g

Obsažené byliny mají příznivý vliv na močové cesty.Balení: 20 x 1,5 g

Pohanka působí příznivě na normální funkci kardiovaskulárního systému.Složení: nať pohanky obecné Balení: 20 x 1,2 g

Řepík působí příznivě na činnost jater a žlučníku, zlepšuje trávení. Složení: nať řepíku lékařského Balení: 20 x 1,2 g

Kotvičník má příznivý vliv na sexuální funkce, adaptabilitu a výkonnost organismu. Složení: nať kotvičníku zemního Balení: 20 x 1,0 g

Při nadýmání, vhodný i pro předcházení potížím. Balení: 20 x 1,5 g

Pro dobrý stav kloubů.Složení: kopřiva list, černý bez plod, fazole plod bez semen, vřes nať, vrba kůra, truskavec nať, přeslička nať, tužebník nať, pýr kořen Balení: 20 x 1,5...

Působí příznivě na oběhovou soustavu a normální krevní tlak. Složení: meduňka nať, máta peprná nať, měsíček květ, jmelí nať, rozmarýn list, olivovník list, srdečník nať,...

Vhodný pro normální činnost gastrointestinálního traktu. Balení: 20 x 1,0 g

Pro dobrý stav pleti.Složení: měsíček květ, kopřiva list, černý bez květ, violka trojbarevná nať, heřmánek květ, řebříček nať, třezalka nať, lopuch kořen, pýr kořen Balení: 20...

Působí příznivě na normální funkci jater. Složení: čekanka nať, smetanka list, měsíček květ, máta peprná nať, ostropestřec plod, řebříček nať, řepík nať, třezalka...