Doprava zdarma nad 1000 Kč

Nejpoužívanější koření

Koření se v kuchyni používá již od starověku a je jedním z nejstarších způsobů dochucování jídel. Ať už je to za účelem zvýraznění chuti, nebo dodání vůně, mnoho druhů koření je rozšířených po celém světě. V tomto článku se podíváme na pět nejpoužívanějších koření, které naleznete v kuchyních po celém světě.

Mletý černý pepř

Mletý černý pepř patří mezi nejdůležitější a nejpoužívanější koření v kuchyni. Je na něm tolik skvělého, že není divu, že se s ním připravují jídla po celém světě. Jeho aroma je výjimečné, kombinuje ostrou a pikantní chuť s nádechem ovoce, který dělá jídlo zajímavým. Mletý černý pepř se dá použít do téměř jakéhokoli jídla, od masa až po zeleninu. Jeho hlavní výhodou je, že se dá použít nejen v syrové formě, ale také se dá opékat, aby se zvýraznil jeho aroma. Mletý černý pepř je dobrým způsobem, jak změnit chuť jídla a zároveň neztratit žádnou z jeho přírodních esencí.

Paprika

Paprika je jedno z nejpoužívanějších koření. Můžete ji použít jak syrovou, tak i sušenou a mletou. Syrová paprika je silně aromatická a má mírně pálivou chuť. Mletá paprika je většinou sladcejší, ale její síla se může lišit podle druhu. Paprika je oblíbená především v mexické, středomořské a jihoamerické kuchyni. Pokrmy jako chilli con carne, fajitas nebo quesadillas by bez ní nebyly ty pravé. Paprika je rovněž součástí mnoha klasických českých jídel, jako jsou guláš, svíčková nebo vepřová pečeně. Dodává jim ostrý a výrazný nádech. Kromě toho je skvělou přísadou i do salátů, omáček a polévek.

Bylinková sůl

Je to směs solí, které se obvykle získávají z mořské vody. Obsahuje obvykle jednu nebo více různých druhů solí, jako je chlorid sodný, chlorid draselný, chlorid vápenatý a jiné. Může být buď prášková, granulovaná, krystalická nebo jinak. Jeho charakteristickou vůni dává hlavně chlorid sodný.

Může být použita pro přípravu marinád, dochucování masa, do salátů, zeleniny nebo do mnoha druhů jídel. Je nepostradatelnou složkou mnoha kuchyňských receptů, protože dodává jídlu vynikající chuť a vůni. Vzhledem k tomu, že je to populární koření, je kolínská sůl k dispozici v řadě různých druhů, od luštěnin až po bílou jemnou sůl.

Oregano

Oregano je v Česku jedním z nejpoužívanějších koření. Často je používáno v italské a řecké kuchyni, protože dodává jídlu ty správné bylinné tóny. Má silnou, dřevité, lehce nahořklé aroma s nádechem kouřových tónů, které přivádí do jídel chuť pepře.

Oregano lze nejlépe získat z čerstvých stonků nebo listů, ale může se také nalézat v sušené formě. Může se používat do salátů, omáček, pizz a masových jídel. Jeho nasládlá chuť pomáhá při přípravě grilovaných mas, ryb a dokonce i sladkého pečiva. Oregano je skvělou volbou pro lidi, kteří se snaží omezit solení a přidávat do jídel více bylinek.