Doprava zdarma nad 1000 Kč

Jak na rychlou a zdravou svačinu? Vsaďte na ořechy a ovoce

Strava a jídelníček je časté téma. To, co jíme, ovlivňuje nejen naši hmotnost, ale i zdraví, množství energie a náladu. Přístupů ke stravování je spousta, rady a názory jsou mnohdy protichůdné. Většina se však v jednom shoduje: Měli bychom svačit! Spousta lidí bohužel svačiny zanedbává. Častým důvodem je nedostatek času. Proto pro vás máme tip na rychlou a zdravou svačinu do práce i do školy.

Ořechy a ovoce obsahují vše, co od svačiny potřebujete 

Svačiny jsou doplňky k hlavním jídlům, tedy ke snídani, obědu a večeři. Jde tudíž o menší porce. I tak by ovšem měly být výživově hodnotné. To znamená, že by měly obsahovat bílkoviny i přiměřené množství zdravých tuků a sacharidů. Nemáte čas na přípravu složitých pokrmů nebo vám chybí nápady? Vsaďte na kombinací ovoce a oříšků či semínek

 

Během minuty z nich připravíte chutný, výživově bohatý pokrm. Jídlo lze snadno obměňovat kombinováním různých druhů ovoce a ořechů. Každý den tak můžete jíst něco jiného, aniž byste museli něco zdlouhavě vymýšlet. 

Ořechy a semínka, bohatý zdroj tuků a bílkovin 

Ořechy a semínka obsahují převážně tuky, a to zdravé omega-3 mastné kyseliny. Jsou zdrojem energie, vyživují mozek, podílejí se na vstřebávání vitamínů. Dále obsahují bílkoviny. Ty potřebujeme k obnovování buněk a tkání, růstu svalů, podílí se i na tvorbě hormonů a protilátek

Ovoce plné vitamínů 

 

Každé malé dítě ví, že je ovoce zdravé. Tělu dodává vitamíny a vlákninu. Vhodně doplňuje živiny získané z ořechů. Pochybnosti by mohlo vyvolat množství cukrů. Pokud ovoce nejíte od rána do večera, nemusíte si z nich dělat těžkou hlavu. Jestli se vám to přece jen nezdá, sáhněte po zelenině. 

 

Nejlepší je jíst ovoce čerstvé, to se ale nedá skladovat moc dlouho, a tak ho asi nemáte po ruce vždycky. Z toho důvodu vám doporučujeme zásobit se sušeným ovocem. Při vhodném skladování má dlouhou trvanlivost. Snadno ho sbalíte jako chutnou svačinu na výlet nebo na dovolenou. Bonusem je, že ho nemusíte krájet ani loupat. 

Proč je dobré svačit? 

Odborníci na výživu obvykle doporučují jíst pětkrát nebo dokonce šestkrát denně. Rozdělení stravy do pěti menších porcí prospívá trávicímu systému i metabolismu. 

Výhody svačin: 

  • Častější příjem potravin omezí kolísání cukru v krvi. Díky tomu se budete cítit soustředěnější. Jestli často pociťujete přes den únavu a zatím nesvačíte, po úpravě jídelníčku byste měli poznat zlepšení. 
  • Pravidelné stravování zefektivňuje metabolismus, což pomáhá při hubnutí i při udržování váhy. 
  • Neobejdete se odpoledne bez sladkostí? Když budete svačit, chutě na sladké se vám budou vyhýbat. Váš jídelníček bude vyváženější, tělo spokojenější. A jestli přece jen svačinu zakončíte kouskem čokolády, nebude to takový hřích, jako kdybyste se snažili čokoládou zahnat hlad. 

Kde sehnat ořechy a sušené ovoce? 

Ořechy, semínka a sušené ovoce najdete v každém supermarketu. Větší a lepší výběr mívají obchody zaměřené na zdravou výživu. V našem e-shopu je najdete v kategorii Sušené plody a ořechy. Stačí pár kliknutí a vaše zdravé svačiny mohou začít.